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Profile

UENO Shigeaki

Faculty: Faculty of Education TEL:
Position: Associate Professor ■FAX:
Address: 255 Shimo-Okubo, Sakura-ku, Saitama City, Saitama 338-8570, JAPAN ■Mail Address:
■Web site:

Profile

Assigned Class

Graduate School of Education
Doctoral Course, The United Graduate School of Education, Tokyo Gakugei University

Academic Societies

Committee of Academic Societies
2021 - 2022 ,
2013 - 2017 ,

Academic Background

College
1995(Graduated)

Awards

2021
2021
2020
2019
2019
2019
2018
2018
2017
2016
2016
2015
2015
2015
2015
2014
2012
2012
2011 , International Congress on Engineering and Food 11 ICEF11

Research Career

Research Career
2023 - 2025 ,
2015 ,
2013 ,
2008 - 2009 ,
Overseas Education
2022 - 2023 , France, Universite de Strasbourg, IPHC-CAMBA

Research

Books, Articles, etc.

Books
鶏唐揚げのおいしさの可視化と揚げ調理後の品質変化,おいしさの見える化マニュアル~データサイエンスにもとづく可視化の実践・実際例~
出版社エヌ・ティー・エス:1-9 202304
上野茂昭(山野善行監修)

「加糖液卵における大腸菌の高圧死滅挙動」,高圧力バイオサイエンスとバイオテクノロジー
三恵社:45-50 201511
上野茂昭*、 君塚道史、林真由美、長谷川敏美、井口晃徳、重松亨(野村一樹,藤澤哲郎,岩橋均編集)

βグルカン
冷凍:210-210 201412
上野茂昭

Improving quality of agrofood products by high-pressure processing In Improving Food Quality with Novel Food Processing
CRC Press Taylor & Francis book:63-83 201409
Shigeaki UENO (Edit.Tokusoglu & Swanson)

日本農芸化学会2013年度仙台大会に参加して
日本油学会:277-278 201306
上野茂昭,仲川清隆

穀類・豆類への加工技術,食品分野における高圧処理技術動向
株式会社エヌティーエス:177-185 201306
上野茂昭(重松亨,西海理之監修)

ビタミンD,機能性食品の機能と安全性
丸善出版:278-278 201207
上野茂昭,仲川清隆(上野川修一,清水俊雄,清水誠,鈴木英毅,武田英二編)

氷結晶性状の3次元計測技術、食品先端技術シリーズ 食品と低温
流通システム研究センター:p65-68
上野茂昭(分担執筆)

不二製油蛋白食品つくば工場見学会
日本冷凍空調学会:898-900
上野茂昭

Articles
咀嚼に着目した学校給食への提言
,埼玉大学紀要教育学部,73(1):53-64 202406
島田玲子,浅井知恩,上野茂昭

Enzyme from Padina arborescens Holmes synthesizes parinaric acid, a conjugated tetraenoic fatty acid, from α linolenic acid
,Journal of Oleo Science,73(4) 2024
Hisaaki Ito1, Taro Honma1,*, Hidetsugu Tabata1, Tomoyuki Koyama2, Shigeaki Ueno3, Kayoko Kita1, Toshihide Suzuki1

家庭科教育における横断型災害教育のための基礎調査 ― さいたま市の公助の課題 ―
,埼玉大学紀要教育学部,73(1):65-80 2024
上野茂昭,山内茉莉,島田玲子

在外生活における子供の教育~フランスの教育制度およびストラスブールでの初等教育~
,冷凍:6 202312
上野茂昭

フランス・アルザス地方の食文化と生活環境
,冷凍,98(1146):382-387 202308
上野茂昭

Effect of High-Hydrostatic-Pressure Processing on Catechin Content in Green Tea Leaves
,High Pressure Research:https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08957959.2023.2195110 202303
Hsiuming Liu, Shigeaki Ueno, and Tetsuya Araki

鶏胸肉の抗疲労成分に及ぼすの調理・加工の効果
,冷凍,98(1141):68-71 202303
上野茂昭,長田仁花, 猪龍夏子, 島田玲子

Amino acids supplied through the autophagic/endocytic pathway promote starch synthesis in Physcomitrella protonemal cells
,Plants,11(16):2157(10.3390/plants11162157) 202208
Md. Arif Sakil, Kyosuke Mukae, Ryo Funada, Toshihisa Kotake, Shigeaki Ueno, Most Mohoshena Aktar, Md. Shyduzzaman Roni, Yuko Inoue-Aono, Yuji Moriyasu

余剰・規格外農産物の再資源化
,冷凍,11(96):506-509 202111
上野茂昭,島田玲子

米飯の力学物性測定手法の適用性 第2報
,埼玉大学紀要教育学部 202106
島田玲子・正岡亜紀・上野茂昭

Measurement of the Internal Structure of Ice Cream by Cryogenic Microtome Imaging System and X-ray Computed Tomography
,Japan Journal of Food Engineering,21(3):113-121 202008
Gabsoo DO1†, Sadanori SASE1, Rika KOBAYASHI1, Masugu SATO2, Yeonghwan BAE3, Tatsuro MAEDA4, Shigeaki UENO5 and Tetsuya ARAKI 6

誘電分光法を用いたパン生地品質の非破壊モニタリング法の開発
,飯島藤十郎記念食品科学振興財団2019年度年報,35:301-305 202008
上野茂昭,白樫了

フランスにおけるコールドチェーンと冷凍食品
,冷凍,95(1113):369-372 202008
上野茂昭,吉江由美子

東京オリンピックを支える食
,冷凍,95(1113):373-376 202008
野口雄斗,島田玲子,上野茂昭

国際認証に関する食育授業の提案 ―農業生産工程管理とオリンピックについて ―
,埼玉大学紀要教育学部,69(2):363-376 202004
上野茂昭,野口雄斗,島田玲子

米飯の力学物性測定手法の適用性 第1報 ― 測定手法の特徴 ―
,埼玉大学紀要教育学部,69(2):503-520 202004
島田玲子・正岡亜紀・上野茂昭 ·

冷凍鶏唐揚の美味しさの官能評価と諸性質
,埼玉大学教育学部紀要,68(2):1-11 201906
上野茂昭,大川博美,島田玲子

Freeze–thaw-induced structural destruction and generation of γ-aminobutyric acid in water-soaked soybeans
,Jpn J Food Eng,20(2):41-49 201906
Shigeaki UENO1†, Natsuko IRYO1,Shoji SASAO, Hsiuming Liu2, Kimie ATSUZAWA1, Yasuko KANEKO1 Reiko SHIMADA1

Effects of high hydrostatic pressure on β-glucan content, swelling power, starch damage, and pasting properties of high-β-glucan barley flour
,High Pressure Research 201904
Shigeaki UENO, Shoji Sasao, Hsiuming Liu, Mayumi Hayashi, Toru Shigematsu, Yasuko Kaneko & Tetsuya Araki

Enrichment of free amino acid content and reduction of astringent taste compounds in soybean by high hydrostatic pressure.
,High Pressure Res, accepted,39(2):398-407 201904
Shigeaki Ueno1*, Yuki Kawaguchi1, Yuka Oshikiri1, Hsiuming Liu2, and Reiko Shimada1

The Effect of High Hydrostatic Pressure on Taste Substance Distribution in Fresh Green Tea Leaves
,High Pressure Research,39(2):408-416 201904
Hsiuming Liua , Shigeaki Uenob , Reiko Shimadab , and Tetsuya Arakia

ドリュール
,冷凍,95(1098):1 201904
上野茂昭,渡部綾子,島田玲子

脂質含量の異なるサバの品質特性におよぼす凍結条件の影響
,日本冷凍空調学会論文集,35(3):225-230 201809
上野茂昭*†,髙橋 玲*,劉 修銘**,島田玲子*,都甲洙***           

冷凍米飯の長期保存における氷結晶の計測
,Trans. JSRAE,35(3):251-259 201809
都甲洙,山本怜人,宋珉錫, 姜起文,佐瀬勘紀, 裵英煥,上野茂昭,荒木徹也

Effect of Saccharide Additives on Dehydration–Drying Kinetics and Quality Properties of Dried Kiwi Fruit Products
,Proceedings of International Drying Symposium 2018:851-856 201809
Ueno, S.a*; Iijima, R.a; Harada, M.a; Liu, H.b; Shimada, R.a; Fukami, K.c

THREE-DIMENSIONAL MEASUREMENT OF INTERNAL STRUCTURE IN FROZEN FOOD MATERIALS BY CRYOGENIC MICROTOME IMAGING SYSTEM
,Proceedings of International Drying Symposium2018:283-290 201809
Gabsoo DO1*, Sadanori SASE1, Yeonghwan BAE2, Tatsurou MAEDA3, Shigeaki UENO4 and Tetsuya ARAKI 5

Sensory Evaluation of Frozen-thawed Indigenous Philippine Durian Cultivars and its Association to Measured Quality Attributes
,Trans. JSRAE:1-7 201808
TAGUBASE Lou Jackie, Palangga Zarryn, Hasming Liu, Shigeaki UENO, Tetsuya ARAKI

Effects of Frozen Storage and Thawing Conditions on Physical Properties of Glutinous Rice: (Part 1) Ice Crystal and Color Measurement
,Trans.JSRAE,35(3):231-236 201808
Tetsuya ARAKI *† Keren DU* Shigeaki UENO** Shinji KONO*** Gabsoo DO**** Tatsuro MAEDA

Effects of Frozen Storage and Thawing Conditions on Physical Properties of Glutinous Rice: (Part 2) Factors Influencing Rheological Parameters
,Trans.JSARE,35(3):237-244 201808
Tetsuya ARAKI *† Keren DU* Shigeaki UENO** Shinji KONO*** Gabsoo DO**** Tatsuro MAEDA*****

Baking and Coloring Characteristics for Frozen Pizza Dough in a Hot-air and Superheated Steam Oven
,Trans.JSRAE,35(3):245-250 201808
Tetsuya ARAKI *† Lingke MENG * Shinji KONO** Hikaru IMAMURA** Shigeaki UENO*** Gabsoo DO**** Tatsuro MAEDA

鶏唐揚の品質特性におよぼす保存温湿度の影響
,日本冷凍空調学会論文集 201806
上野茂昭,大川博美,市原史基,山田哲也,島田玲子

津波塩害地産イチジク葉茶の品質特性解析と苦渋味改善
,日本食品科学工学会誌,65(5):264-269 201805
上野茂昭,青山遙,島田玲子,吉江由美子,山口利男

食の外部化に寄与する冷凍食品
,冷凍,93(1086):229-233 201804
上野茂昭,大川博美,島田玲子

旬の地域食材を用いた弁当献立作成を通じたアクティブラーニングおよび産学連携による地域貢献の試み
,埼玉大学教育学部紀要,67(1):151-168 201803
上野茂昭,吉山怜花,矢口美音里,島田玲子

イチジク葉茶
,冷凍,92(1082):83-84 201712
上野茂昭

Effect of high pressure on saccharification of starch in tuberous root of sweet potato (lpomoea batas)
,Biophysical Chemistry,231(12):105-110 201712
ISBN: 10.1016/j.bpc.2017.04.012.
Toru Shigematsu, Naho Furukawa, Ryo Takaoka, Mayumi Hayashi, Shoji Sasao, Shigeaki Ueno, Kanako Nakajima, Miyuki Kido, Kazuki Nomura, Akinori Iguchi

非破壊評価技術概論インピーダンス計測
,食品と容器,58(11):1-7 201711
上野茂昭

牛乳および酸味料で調製した乳凝集物を用いた教育プログラムの開発
,Jミルク平成28年度委託研究報告:1-15 201711
上野茂昭

Microscale to Macroscale Measurement of Bubbles in Frozen Materials with Cryogenic Microtome Spectral Imaging System (10.11301/jsfe.17496)
,Jpn J. Food Eng,18(3):125-132 201709
Gabsoo DO1†, Sadanori SASE1, Yeonghwan BAE2, Tatsuro MAEDA3, Shigeaki UENO4 and Tetsuya ARAKI 5

子どもの食生活・栄養改善のための乳調製食品および授業計画の提案
,埼玉大学教育学部紀要,66(2):41-52 201709
上野茂昭,平井怜,菊池愛未,島田玲子

家庭科教科書における炊飯調理の記述の変化および炊飯への適用
,埼玉大学教育学部紀要,66(2):163-174 201709
島田玲子,山﨑麻衣,上野茂昭

燻製液体調味料の嗜好特性保持技術の開発
,公益財団法人飯島藤十郎記念食品科学振興財団平成28年度年報,32:329-332 201708
上野茂昭,吉江由美子

高β-グルカン含有大麦粉の調理加工特性
,日本家政学会誌,68(4):174-179 201704
上野茂昭

農水産廃棄物への亜臨界水処理
,冷凍,92(1071):48-53 2017
上野茂昭

近赤外分光イメージングを用いた食品構造解析
,冷凍,91(167):1-5 201610
都甲洙,上野茂昭

Effect of Freezing andThawing onQuality of Frozen Durian (Durio zibethinus Murray) Pulp
,Trans. JSRAE ,33(3):267-272 201609
ジャッキー タブバセ*+, Shigeaki UENO**, Yumiko YOSHIE***, Tetsuya ARAKI*

添加酸味料の種類がカッテージチーズ様乳凝集物の調製に及ぼす影響
,日本家政学会誌,67(9):508-512 201609
上野茂昭,菊池愛未,島田玲子

Effect of Freezing Storage and High Hydrostatic Pressure on Microbial in Liquid Whole Egg-Sucrose Mixture
,Trans. JSRAE,33(3):273-277 201609
Shigeaki UENO*† Mayumi HAYASHI** Norihito KIMIZUKA*** Toru SHIGEMATSU**

凍結解凍後保存した大豆におけるGABA 生成反応の速度論的解析
,日本冷凍空調学会論文集,33(3):279-285 201609
上野茂昭*† 笹尾翔士** 荒木徹也** 厚沢季美江,金子康子,猪龍夏子*

3次元内部構造顕微鏡を用いた凍結食品内氷結晶の観察
,冷凍,91(1067):667-671 201609
上野茂昭,都甲洙

日本食品標準成分表改訂
,冷凍,91(1066):1 201609
上野茂昭

凍結食品内氷結晶性状の観察方法および非破壊推定技術の開発
,冷凍,91(1066):603-608 201608
上野茂昭,君塚道史

液卵の非加熱殺菌技術の開発
,冷凍,91(1065):504-509 201607
上野茂昭,君塚道史,重松亨

誘電分光を用いた氷結晶特性の推定
,伝熱,55(232):36-41 201607
上野茂昭

テラヘルツ時間領域分光法による凍結生体試料の分光イメージング
,伝熱,55(232):1 201607
上野茂昭

Effect of Freezing and Immersion in Agro-Product Homogenate Treatment on the Quality of Octopus (Octopus vulgaris)
,Trans. JSRAE,33(3):215-219 201606
Haruka AOYAMA, Mami NAGAI, Reiko SHIMADA, Kimie ATSUZAWA, Yasuko KANEKO, Shigeaki UENO*†

機能性大麦の調理特性に関する基礎的研究
,飯島藤十郎記念食品科学振興財団年報,30:157-160 201508
上野茂昭

Effect of Freezing Storage on Inactivation of Escherichia coli in Liquid Whole Egg with Sucrose and High Hydrostatic Pressure Treatment
,International Congress on Refrigeration 2015,ICR0302:1-5 201508
Ueno S, Hayashi M, Iguchi A, Shigematsu T

Generation of gamma-aminobutyric acid (GABA) in soybean by freezing and subsequent storage
,International Congress on Refrigeration 2015,ICR0110:1-5 201508
Ueno S, Iryo N, Sasao S, Araki T, Kimizuka N

テラヘルツイメージング・分光による凍結食品計測の可能性
,冷凍,90(1062):419-426 201507
保科宏道,林朱,大谷知行,上野茂昭,小川雄一

Effect of high hydrostatic pressure on water absorption of adzuki beans
,Foods,4:148-158 201505
Shigeaki Ueno *, Toru Shigematsu, Mineko Karo, Mayumi Hayashi, Tomoyuki Fujii

Degradation of Fish Gelatin Using Hot-Compressed Water and the Properties of the Degradation Products
,High Pressure Research,35(2):203-213 201503
Shigeaki Ueno,* Hirokazu Ichinoi, Jiahui Zhao, Tomoyuki Fujii

遠赤外光の食品への応用 ~ミリ波を用いた水分推定の可能性~
,冷凍,90(1048):107-110 201502
上野茂昭,小川雄一

βグルカン
,冷凍,89(1048):210-210 201412
上野茂昭

非加熱食品加工による農産物の機能性富化
,冷凍,89(1040):1-6 201407
上野茂昭,君塚道史

新規非加熱食品加工における食品の品質に及ぼす共存塩の影響
,ソルト・サイエンス研究財団報告書:1-9 201406
上野茂昭,島田玲子,君塚道史

液卵食品の加糖加塩下における高圧殺菌技術の開発
,公益社団法人旗影会平成25年度研究助成報告書,1(1):1-6 201404
上野茂昭,重松亨

農産物流通における環境負荷に関するLCA解析(2)~調理方法・冷蔵庫保存・エコクッキングの視点から~
,冷凍,89(1037):230-235 201404
上野茂昭,西村孝則,麻生裕美,中谷俊裕,折笠貴寛

栄養性・保存性からみた災害食の調理特性
,冷凍,89(1037):142-147 201403
上野茂昭,君塚道史

農産物流通における環境負荷のLCA解析
,冷凍,89(1035):31-36 201401
上野茂昭,折笠貴寛

Influence of osmotic and cation stresses on high-pressure inactivation of Escherichia coli
,High Pressure Research,33(2):292-298 201307
Toshimi Hasegawa1*, Takuya Nakamura1, Mayumi Hayashi1; Miyuki Kido2, Masao Hirayama 1,3; Toshio Yamaguchi5, Akinori Iguchi1, Shigeaki Ueno4, Toru Shigematsu1, Tomoyuki Fujii

Importance of cell-damage causing growth delay for high-pressure inactivation of Saccharomyces cerevisiae
,High Pressure Research,33(2):299-307 201307
Masaru Nanba1*, Kazuki Nomura1, Yusuke Nasuhara1, Manabu Hayashi1, Miyuki Kido2, Mayumi Hayashi1, Akinori Iguchi1, Toru Shigematsu1, Masao Hirayama1,3, Shigeaki Ueno4, and Tomoyuki Fujii

生殖組織内における耐凍剤の計測法
,日本冷凍空調学会論文集,30(2):131-140 201306
都甲洙,佐藤嘉兵,Yeonghwan Bae,池羽田晶文,荒木徹也,上野茂昭,白樫了

Enzymatic Production of g-Aminobutyric Acid in Soybeans Using High Hydrostatic Pressure and Precursor Feeding
,Biosci.Biotechnol.Biochem.,77(4):706-713 201301
Shigeaki UENO,*,† Takumi KATAYAMA, Takae WATANABE,‡ Kanako NAKAJIMA,‡ Mayumi HAYASHI,‡ Toru SHIGEMATSU, AND Tomoyuki FUJII

凍結高分子ゲルの氷結晶断面画像を用いた凍結濃縮相の誘電特性評価
,日本冷凍空調学会論文集,29(3):39-45 201209
上野茂昭,白樫了,都甲洙,工藤謙一,荒木徹也,相良泰行

High-throughput method for kinetic analysis on high pressure inactivation of microorganisms using microplate
,Journal of Bioscience and Bioengineering,113(6):788-791 201205
Toshimi Hasegawa, Manabu Hayashi, Kazuki Nomura, Mayumi Hayashi, Miyuki Kido, Tsuneo Ohmori, Masao Fukuda, Akinori Iguchi, Shigeaki UENO, Toru Shigematsu*, Masao Hirayama, and Tomoyuki Fujii

Bioconversion of glutamic acid to gamma-aminobutyric acid in soybean by high pressure with precursor feeding
,Procedia Food Science,1(1):842-846 201105
Shigeaki Ueno, Takumi Katayama, Takae Watanabe, Kanako Nakajima, Mayumi Hayashi, Toru Shigematsu, Tomoyuki Fujii

Kinetic Analysis of E. coli Inactivation by High Hydrostatic Pressure with Salts
,Journal of Food Science,76(1):M47-M53 201101
Shigeaki Ueno, Toru Shigematsu, Toshimi Hasegawa, Jun Higashi, Mayumi Anzai, Mayumi Hayashi, and Tomoyuki Fujii

Thermosensitivity of a barosensitive Saccharomyces cerevisiae mutant obtained by UV mutagenesis
,High Pressure Research,30(4):524-529 201012
Toru Shigematsu, Kazuki Nomura, Yusuke Nasuhara, Kenta Ikarashi, Gen Nagai, Masao Hirayama, Mayumi Hayashi, Shigeaki Ueno and Tomoyuki Fujii

Bioconverion of Glutamic acid to g-Aminobutyric acid (GABA) in Brown Rice Grains Induced by High Pressure Treatme
,Japan Journal of Food Engineering,11(4):189-199 201012
Toru Shigematsu, Mina Murakami, Kanako Nakajima, Yoshiyuki Uno, Arata Sakano, Yuka Narahara, Mayumi Hayashi, Shigeaki Ueno, and Tomoyuki Fujii

Isolation and Characterization of Barosensitive Mutants of Saccharomyces cerevisiae Obtained by UV Mutagenes
,Journal of Food Science,75(8):M509-M514 201010
Toru Shigematsu, Yusuke Nasuhara, Gen Nagai, Kazuki Nomura, Kenta Ikarashi, Masao Hirayama, Mayumi Hayashi, Shigeaki Ueno, and Tomoyuki Fujii

Effects of High Hydrostatic Pressure on Distribution Dynamics of Free Amino Acids in Water Soaked Brown Rice Grain
,Journal of Physics (Conference Series),215(012171):1-4 201003
T Shigematsu, M Hayashi, K Nakajima, Y Uno, A Sakano, M Murakami, Y Narahara, S Ueno, T Fujii

Generation of Free Amino Acids and gamma-Aminobutyric Acid in Water-Soaked Soybean by High-Hydrostatic Pressure Processing
,J. Agric. Food Chem,58(2):1208-1213 200912
Ueno S.,* Watanabe T., Nakajima K., Murakami M., Hayashi M. Shigematsu T. and Fujii T

Effect of Grain Boundary of Ice Crystals in a Frozen Gelatin Solution on the Dielectric Properties at a Subzero Temperature
,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,73(11):2478-2482 200909
Shigeaki UENO,* Ryo SHIRAKASHI, Ken-ichi KUDOH, Toshiro HIGUCHI, Gab-Soo DO, Tetsuya ARAKI and Yasuyuki SAGARA

Estimaton of damage to cells of Japanese Radish induced by high pressure with drying rate as index
,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,73(8):1699-1703 200909
Ueno S, *Izumi T. and Fujii T.

A Culture-Dependent Bacterial Community Structure Analysis Based on Liquid Cultivation and its Application to a Marine Environment
,FEMS Microbiology Letters,293(1):240-247 200901
Shigematsu, Toru; Hayashi, Mayumi; Kikuchi, Isamu; Ueno, Shigeaki; Masaki, Haruhiko; Fujii, Tomoyuki

Formation of Green-Blue Compounds in Brassica rapa Root by High-Pressure Processing and Subsequent Storage
,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,73(4):934-945 200901
Ueno S, * Hayashi M., Shigematsu T., and Fujii T.

高圧処理によるタマネギの改質に関する研究
,日本食品工学会誌,10(1):37-43 200901
上野茂昭*、重松 亨、陸賢太郎、斉藤恵、林真由美、藤井智幸

高圧熱水処理によるデンプンの部分分解反応の速度論的解析(日本食品工学会論文賞)
,日本食品工学会誌,9(3):143-150 200807
上野茂昭,安齋真由美,重松 亨,藤井智幸

Comparative analyses of viable bacterial counts in foods and seawater under microplate based liquid- and conventional agar plate cultivation: increased culturability of marine bacteria under liquid cultivation
,Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,71(2):3093-3097 200712
Toru SHIGEMATSU, Shigeaki UENO, Yasuharu TSUCHIDA, Mayumi HAYASHI, Hiroko OKONOGI, Haruhiko MASAKI and Tomoyuki FUJII

Engineering studies on high-pressure induced transformation of rice
,High Pressure Bioscience and Biotechnology,1(1):308-314 200708
Shigeaki UENO, Toru Shigematsu, Mina Murakami, Yuka Narahara and Tomoyuki Fujii

インピーダンスメータで何が分かるか
,食品冷凍技士NewsLetter,7(1):1 200509
上野茂昭

日本冷凍空調学会賞 学術賞 凍結ゼラチン内氷結晶の非破壊計測法に関する研究 ―誘電 特性を利用した氷結晶構造の推定―
,冷凍,80(932):457-458 200506
上野茂昭

近赤外分光イメージングによる生体材料内の3次元氷結晶構造の可視化
,日本冷凍空調学会論文集,22(2):185-191 200506
都甲洙,蔦瑞樹,杉山純一,上 野茂昭,相良泰行

凍結ゼラチンゲル内氷結晶の非破壊計測法に関する研究-誘電特性を利用した氷結晶構造の推算-
,日本冷凍空調学会論文集,21(4):337-344 200412
上野茂昭,白樫 了,都 甲洙,相良泰行,工藤謙一,樋口俊郎

Developpement d’une methode de mesure en trios dimensions des cristaux de glace dans aliments
,Revue generale du froid,11(1):35-40 200411
Shigeaki UENO,Gab-Soo DO,Yasuyuki SAGARA,Ken-ichi KUDOH, Toshiro HIGUCHI, Chapleau Nicolas and Le Bail Alain

Three-dimensional measurement of ice crystals in frozen dilute solution
,International Journal of Refrigeration,27(1):302-308 200405
Shigeaki UENO, Gab-Soo DO, Yasuyuki SAGARA, Ken-ichi KUDOH and Toshiro HIGUCHI

溶液系モデル凍結食品の氷結晶性状3次元計測
,冷凍,79(915):14-17 200401
上野茂昭

溶液系食品材料の三層凍結プロセスシミュレーションモデルの開発
,日本冷凍空調学会論文集,20(3):309-316 200302
上西浩史,荒木徹也,白樫 了,上野茂昭,相良泰行

希薄溶液系材料内氷結晶の3次元計測法に関する研究
,日本冷凍空調学会論文集,19(4):381-387 200211
上野茂昭,都 甲洙,相良泰行,工藤謙一,樋口俊 郎

三層凍結プロセスシミュレーションモデルを用いたコーヒー水溶液の凍結挙動
,低温生物工学会誌,49(2):125-129 0312
上西浩史,荒木徹也,白樫 了,上野茂昭,相良泰行

凍結ゼラチン溶液のインピーダンスと氷結晶性状の関係
,低温生物工学会誌,49(2):221-224 0312
上野茂昭,白樫 了,都 甲洙,相良泰行,工藤謙一,樋口俊郎

食品の凍結により形成される氷結晶性状の定量的解析
,低温生物工学会誌,48(2):115-118 0212
上野茂昭,都 甲洙,相良泰行,工藤謙一,樋口俊郎

Presentation
ヨーロッパの中心フランス・ストラスブールでの生活
日本家政学会,日本家政学会第75回大会 230528
上野茂昭

健康で安全な食を目指した新規食品加工法・検査方法の開発
東京学芸大学大学院 連合学校教育学研究科,広域科学教育学会大会(第6回) 202207
上野茂昭

Effects of high hydrostatic pressure on functional and taste compounds in soybean
High pressure bioscience and biotechnology,High pressure bioscience and biotechnology20222 202207
Shigeaki Ueno, Risa Kishino, Yuka Oshikiri, Yuki Kawaguchi, Hsiuming Liu, Reiko Shimada

Effects of high hydrostatic pressure on the distribution of oligosaccharides, pinitol, and soysapapogenol A in soybean
University of Strasbourg, Faculty of Pharmacy, ,IPHC, CNRS,Analytical Chemistry of Bioactive Molecules and Pharmacognosy (CAMBAP) seminor 202206
Shigeaki UENO

Improving food processing by high hydrostatic pressure on vegetables and beans
University of Strasbourg, Faculty of Pharmacy, IPHC, CNRS,Analytical Chemistry of Bioactive Molecules and Pharmacognosy (CAMBAP) seminor 2022 202205
Shigeaki Ueno

サラダチキンの物性と嗜好性
日本調理科学会2021年度大会,日本調理科学会 202109
島田玲子,高村夢衣,上野茂昭

鶏胸肉の機能性成分に及ぼす凍結解凍の影響
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会2021年度大会 202109
上野茂昭,猪龍夏子,長田仁花,島田玲子

乳化剤添加粉末卵黄エマルションの安定性評価と調理特性
日本家政学会,日本家政学会2021年度年次大会 202106
島田玲子,尾上茉優,上野茂昭

大豆成分に及ぼす高圧処理と保存の効果
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会令和3年度 関東支部大会 202103
野澤真帆,島田玲子,上野茂昭

粉末卵を用いたクッキーの照りつけに関する研究
日本家政学会関東支部,日本家政学会関東支部卒論修論発表会 202103
尾上茉優,上野茂昭

冷凍保存および解凍条件がモチ米の物性に及 ぼす影響
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会2019年度年次大会 201909
荒木 徹也, 杜 可人, 上野 茂昭, 河野 晋治, 都 甲洙, 前田 竜郎

脂質含量の異なるサバの品質特性におよぼす 凍結条件の影響
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会2019年度年次大会 201909
上野 茂昭, 髙橋 玲, 劉 修銘, 島田 玲子 , 都 甲洙

Effect of Amino Acids on Dark-induced Senescence in Physcomitrella
日本植物学会第83回大会,日本植物学会第83回大会 201909
Aktar Most Mohoshena 1, Liu Hsiuming 2, Ueno Shigeaki 3, Inoue-Aono Yuko 1, Moriyasu Yuji 1

ヒメツリガネゴケを用いたストレス条件下における老化とオートファジーの関連
日本植物学会第83回大会,日本植物学会第83回大会 201909
増子史織,劉 修銘,上野茂昭,井上悠子,森安裕二

粉末卵塗布クッキーの色相特性
日本家政学会,日本家政学会第71回大会 201905
島田 玲子、渡部 綾子、上野 茂昭

パン生地組成が力学特性および誘電特性に与える影響
日本食品科学工学会,2019年日本食品科学工学会関東支部会 201903
一戸里美1,上野茂昭1,島田玲子1,白樫 了2

高圧処理による高βグルカン大麦粉の改質
日本食品科学工学会,2019年日本食品科学工学会関東支部大会 201903

高圧処理による大豆の苦味および甘味成分への影響
日本食品科学工学会,2019年日本食品科学工学会関東支部大会 201903
岸野りさ,河口優葵,島田玲子,上野茂昭

溶き卵がクッキーの品質特性に及ぼす影響
日本食品科学工学会,2019年日本食品科学工学会関東支部大会 201903
渡部綾子,島田玲子,上野茂昭

Effect of freezing-thawing on drying kinetics and enzymatic reaction in soybean
International Drying Symposium2018,International Drying Symposium 2018 201809
Shigeaki UENO *, Natsuko IRYO *, Shoji SASAO**, Tetsuya ARAKI**, Gabsoo DO***

Effect of Saccharide Additives on Dehydration–Drying Kinetics and Quality Properties of Dried Kiwi Fruit Products
International Drying Symposium 2018,IDS2018 201809
Ueno, S.a*; Iijima, R.a; Harada, M.a; Liu, H.b; Shimada, R.a; Fukami, K.c

THREE-DIMENSIONAL MEASUREMENT OF INTERNAL STRUCTURE IN FROZEN FOOD MATERIALS BY CRYOGENIC MICROTOME IMAGING SYSTEM
International Drying Symposium,International Drying Symposium2018 201809
Gabsoo DO1*, Sadanori SASE1, Yeonghwan BAE2, Tatsurou MAEDA3, Shigeaki UENO4 and Tetsuya ARAKI 5

The effect of high hydrostatic pressure on amino acids distribution in fresh green tea leaves
HPBB,High Pressure Bioscience and Biotechnology 2018 201809
Hsiuming Liu, Shigeaki Ueno and Tetsuya Araki

Functional enhancement of soybean by high pressure treatment
HPBB2018,HPBB2018 201809
Shigeaki Ueno, Yuka Oshikiri, Hsiuming Liu and Reiko Shimada

Distributions of free amino acids and flavonoids in pressurized soybean
HPBB2018,HPB2018 201809
Shigeaki Ueno, Yuki Kawaguchi, Hsiuming Liu and Reiko Shimada

High pressure treatment of fresh green tea depresses catechin degradation during storage
HPBB2018,HPBB2018 201809
Tetsuya Araki, Shigeaki Ueno and Hsiuming Liu

高圧処理が茶葉のアミノ酸に及ぼす影響
日本食品工学会,日本食品工学会2018年度年次大会 201808
劉修銘, 上野茂昭∗, 荒木徹也

津波塩害地産イチジク葉茶の味覚特性
日本食品工学会,日本食品工学会2018年度年次大会 201808
劉修銘, 青山遙∗, 島田玲子∗, 吉江由美子∗∗, 上野茂昭∗

産地別カカオ豆のカテキン類の定量分析を通じたカカオ豆産業の発展可能性の考察
日本食品工学会,日本食品工学会2018年度年次大会 201808
青野将大, 上野茂昭∗, 荒木徹也

高 圧処理による高β-グルカン大麦粉の改質
日本食品科学工学会関東支部会,日本食品科学工学平成30年度会関東支部会 201803
笹尾翔士 ¹, 〇上野茂昭 ²,林真由美 ³,重松 亨³,厚沢季美江 ²,金子 康²,荒木徹也 ¹

脂質含量の異なる食品最適凍結条件に関す研究
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成30年度関東支部会 201803
髙橋玲,都 甲洙 ²,島田玲子 ¹,上野茂昭 ¹

ドライフルーツの調製に及ぼす添加糖の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成30年度関東支部会 201803
飯島礼,深見健,島田玲子,上野茂昭

高圧大豆の呈味に関する研究
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成30年度関東支部会 201803
〇河口優葵, 島田玲子 ,上野茂昭

高圧大豆の機能性に関する研究
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成30年度関東支部会 201803
〇押切優佳,島田玲子,上野茂昭

緑茶葉の酸化酵素に対する高圧処理の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成30年度関東支部会 201803
〇劉 修銘 ¹, 上野茂昭 ², 荒木徹也 ¹

米飯の物性測定法の特徴と適用性
日本調理科学会,日本調理科学会平成29年度大会 201709
正岡亜紀,上野茂昭,島田玲子

牛乳および酸味料で調製した乳凝集物を用いた教育プログラムの開発
一般社団法人Jミルク,平成29年度乳の学術連合研究報告会 201708
上野茂昭

東南アジア産ドリアンの品質に及ぼす冷凍・解凍操作の影響
日本食品機械工業会,2017国際食品工業展アカデミック 201706
Jackie Tagbase, 上野茂昭,吉江由美子,荒木徹也

イチジク葉茶の品質特性に関する研究
日本食品機械工業会,2017国際食品工業展 201706
青山遙,吉江由美子,島田玲子,上野茂昭

緑茶茶葉のカテキン酸化に及ぼす高圧処理の影響
日本食品機械工業会,2017国際食品工業展 201706
劉修銘,上野茂昭,荒木徹也

乾燥果物の品質におよぼす添加糖の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会関東支部2017年大会 201703
原田茉莉1,深見 健2,島田玲子1,上野茂昭1

唐揚げの品質におよぼす保存条件の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会関東支部大会 201703
大川博美1,山田哲也2,市原史基2,滝口浩司2,島田玲子1,上野茂昭1

イチジク茶葉の品質特性に関する研究
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会関東支部大会 201703
青山 遥1,山口利男2,吉江由美子3,島田玲子1,上野茂昭1

緑茶茶葉のカテキン酸化に及ぼす高圧処理の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会関東支部大会 201703
劉 修銘1, 上野茂昭2, 荒木徹也1

小中高校家庭科における乳凝集物を用いた教育プログラムの開発
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会関東支部大会 201703
上野茂昭,菊地愛未,島田玲子

Effect of high pressure on saccharification of starch in tuberous root of sweet potato (Ipomoea batatas)
International Conference on Food for Health in Niigata 2016,International Conference on Food for Health in Niigata 2016 201611
Toru Shigematsu1, Naho Furukawa1, Ryo Takaoka1, Mayumi Hayashi1, Shoji Sasao, Shigeaki Ueno2, Kanako Nakajima1, Miyuki Kido1, Kazuki Nomura and Akinori Iguchi1

Innovative quality modification of barley flour by high hydrostatic pressure
International Conference on Food for Health in Niigata 2016,International Conference on Food for Health in Niigata 2016 201611
Shigeaki Ueno, Shoji Sasao, Mayumi Hayashi, Toru Shigematsu, Tetsuya Araki

Kinetic Analysis of GABA Generation Reaction In Frozen-Thawed Soybeans
International Conference on Food for Health in Niigata 2016,International Conference on Food for Health in Niigata 2016 201611
Shigeaki Ueno, Shoji Sasao, Tetsuya Araki, Kimie Atsuzawa, Yasuko Kaneko, Natsuko Iryo

Regulation of catechin oxidation in green tea leaves by high hydrostatic pressure
International Conference on Food for Health in Niigata 2016,International Conference on Food for Health in Niigata 2016 201611
Hsiuming Liu, Shigeaki Ueno, Tetsuya Araki

サツマイモにおける澱粉の糖化反応に及ぼす高圧処理の影響
高圧討論会,第57回高圧討論会 201610
重松 亨、古川奈穂、高岡稜、林真由美、笹尾翔士、上野茂昭、中島加奈子、木戸みゆ紀、野村一樹、井口晃徳

大麦粉の非加熱粘度制御技術の開発
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会2016年年次大会 201609
上野茂昭,笹尾翔士,Zhang Xilin,荒木徹也,林麻由美,重松亨

異なる凍結解凍法によるドリアンの物理化学特性への影響
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会2016年年次大会 201609
ジャッキー タブバセ*+, Shigeaki UENO**, Yumiko YOSHIE***, Tetsuya ARAKI*

異なる凍結解凍法による匂い特性への影響
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会2016年年次大会 201609
ジャッキー タブバセ*+, Shigeaki UENO**, Yumiko YOSHIE***, Tetsuya ARAKI*

Effect of High Hydrostatic Pressure on Agro-Materials
University of The Philippines Mindanao College of Science and Mathematics,Meet the experts: A Food Science Talk 201609
Shigeaki Ueno

バターとサラダ油の違いがパウンドケーキに及ぼす影響
日本調理科学会,日本調理科学会年次大会 201608
○正岡亜紀,上野茂昭,島田玲子(埼玉大)

豆腐の添加が食パンに与える影響
日本調理科学会,日本調理科学会大会研究発表要旨集 ,68:5 201608
島田玲子,山内ゆい,上野茂昭

Effect of High-Hydrostatic-Pressure Processing on Green Tea Leaf Catechin Oxidation
The 20th International Drying Symposium (IDS 2016),The 20th International Drying Symposium (IDS 2016) 201608
Hsiuming LIU1*, Shigeaki UENO2 and Tetsuya ARAKI3

Effects of freezing and different thawing treatments on the chemical properties of Durian (Durio zibethinus Murray)
日本食品工学会2016年大会,日本食品工学会2016年大会 201608
ジャッキー タブバセ1, Shigeaki Ueno2, Yumiko Yoshie3, Tetsuya Araki1

Effect of High Pressure Processing on Adjusting Viscosity of Barley Flour-Water Mixture
日本食品工学会,日本食品工学会2016年大会 201608
Shoji Sasao1, ○Xilin Zhang1, Shigeaki Ueno2, Mayumi Hayashi 3, Toru Shigematsu3, Tetsuya Araki 1

高圧処理が緑茶茶葉内のカテキン酸化反応に及ぼす影響
日本食品工学会 ,日本食品工学会2016年大会 201608
〇劉修銘, 上野茂昭*, 荒木徹也

高圧処理が緑茶茶葉内のカテキン酸化反応に及ぼす影響
日本食品工学会,日本食品工学会2016年大会 201608
劉修銘, 上野茂昭*, 荒木徹也

燻製醤油の品質特性に関する研究
日本食品工学会2016年大会,日本食品工学会2016年大会 201608
佐藤華那子1,○石橋拓巳2,吉江由美子2,島田玲子1,上野茂昭1

Effects of freezing and different thawing treatments on the aroma properties of Durian (Durio zibethinus Murray)
日本食品工学会2016年大会,日本食品工学会2016年大会 201608
ジャッキー タブバセ1, Shigeaki Ueno2, Yumiko Yoshie3, Tetsuya Araki1

Effect of high pressure on saccharification of starch in Ipomoea batatas (sweet potato) root
High Pressure Bioscience and Biotechnology,9th International Conference on High Pressure Bioscience and Biotechnology 201607
Toru Shigematsu1, Naho Furukawa1, Ryo Takaoka1, Mayumi Hayashi1, Shigeaki Ueno2, Kanako Nakajima1, Miyuki Kido1 and Akinori Iguchi1

大豆の機能性成分蓄積技術と新食品開発への展開
食感性コミュニケーションズ,FKC公開セミナー 201607
上野茂昭

食物繊維高含有大麦粉を用いた揚げ物の力学特性
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201603
奥山理子,島田玲子,上野茂昭

大麦粉の粘度に及ぼす高圧処理の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201603
笹尾翔士1, 上野茂昭2, 林真由美3, 重松 亨3, 厚沢季美江2, 金子康子2, 荒木徹也

燻製醤油のにおい特性に関する研究[優秀ポスター発表賞受賞]
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201603
佐藤華那子1,吉江由美子2,島田玲子1,上野茂昭1

鶏胸肉の抗酸化活性への高圧処理-凍結解凍併用処理の効果
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201603
長田仁花,猪龍夏子,島田玲子,厚沢季美江, 金子康子, ○上野茂昭

緑茶茶葉の酵素反応に及ぼす高圧処理の影響
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201603
劉 修銘1, 上野茂昭2, 荒木徹也

冷凍ドリアンの品質特性に関する研究
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成28年度関東支部大会 201603
ジャッキータグバセ1, 上野茂昭2, 吉江由美子3,荒木徹也1

高圧処理を用いた大麦粉の改質
日本家政学会,日本家政学会関東支部学生大会 201602
笹尾翔士,上野茂昭

高食物繊維含有大麦粉を用いた食品の調理特性 [関東支部長賞受賞]
日本家政学会関東支部,日本家政学会関東支部学生大会 201602
奥山理子,上野茂昭

大豆の組織構造および成分に及ぼす非加熱処理の影響
日本冷凍空調学会,2015年度日本冷凍空調学会年次大会 201510
◎笹尾 翔士(東京大学大学院),荒木 徹也,猪龍 夏子(埼玉大学),上野 茂昭

高圧殺菌加糖液卵に対する凍結保存の影響
日本冷凍空調学会,2015年日本冷凍空調学会年次大会 201510
林 真由美(新潟薬大),井口 晃徳,重松 亨,上野 茂昭(埼玉大学)

鶏胸肉のイミダゾールジペプチド含量に及ぼす加工・保存条件の影響
日本冷凍空調学会,2015年度日本冷凍空調学会年次大会 201510
◎長田 仁花(埼玉大学),猪龍 夏子,島田 玲子,上野 茂昭

タコの品質特性に及ぼす冷凍の影響
日本冷凍空調学会,2015年度日本冷凍空調学会年次大会 201510
永井 真美(埼玉大学),◎青山 遥,上野 茂昭

加糖液卵の高圧殺菌
日本食品工学会,日本食品工学会2015年年次大会:1 201508
○上野茂昭,君塚道史,林真由美,井口晃徳,重松亨

乳凝固物の品質特性に及ぼす添加酢の影響
日本食品工学会,日本食品工学会2015年年次大会:1 201508
菊地愛未,島田玲子,○上野茂昭

凍結解凍処理による大豆へのGABA富化
日本食品工学会,日本食品工学会2015年年次大会:1 201508
○笹尾翔士1,荒木徹也1,君塚道史2,上野茂昭

Effect of Freezing Storage on Inactivation of Escherichia coli in Liquid Whole Egg with Sucrose and High Hydrostatic Pressure Treatment
International Institute of Refrigeration,International Congress on Refrigeration 2015 201508
Shigeaki Ueno, Mayumi Hayashi, Akinori Iguchi, Toru Shigematsu

Generation of gamma-aminobutyric acid (GABA) in soybean by freezing and subsequent storage
International Institute of Refrigeration,International Congress on Refrigeration 2015 201508
Shigeaki Ueno, Natsuko Iryo, Shoji Sasao, Tetsuya Araki, Norihito Kimizuka

Effect of high hydrostatic pressure on dried food material
Mongolian University of Science and Technology,Food Drying Technology and Quality Analysis 201507
Shigeaki Ueno

身近な食材で作るカッテージチーズの品質特性
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201503
菊地愛未,島田玲子,上野茂昭

鶏胸肉の抗酸化活性への高圧処理の効果
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201503
猪龍夏子,島田玲子,上野茂昭

タコのアミノ酸組成に及ぼす軟化処理の影響 [最優秀ポスター発表賞受賞]
日本食品科学工学会,日本食品科学工学会平成27年度関東支部大会 201503
永井真美,島田玲子,上野茂昭

頭足類の力学特性に及ぼす軟化処理の影響
日本家政学会関東支部,日本家政学会関東支部学生大会 201502
永井真美,上野茂昭

Nonthermal Processing Induced Acidification Promotes Generation of gammma-Aminobutyric Acid in Soybean
International Conference on Food for Health in Niigata 2014,International Conference on Food for Health in Niigata 2014 201410
Sasao S, Araki T, Kimizuka N, Iryo N, Ueno S

Inactivation of Escherichia coli in liquid whole egg by high hydrostatic pressure
International Conference on Food for Health in Niigata 2014,International Conference on Food for Health in Niigata 2014 201410
Ueno S, Hayashi M, Hasegawa T, Iguchi A, Shigematsu T

Effect of Freezing Conditions on Generation of gamma-Aminobutyric Acid in Soybean
International Conference on Food for Health in Niigata 2014,International Conference on Food for Health in Niigata 2014 201410
Iryo N, Kimizuka N, Shimada R, Ueno S

大豆のγアミノ酪酸生成に及ぼす凍結条件の影響 [優秀講演賞受賞]
日本冷凍空調学会,日本冷凍空調学会 201409
猪龍夏子,君塚道史,島田玲子,上野茂昭

菌体内プロテアーゼを利用する高圧食品加工
日本農芸化学会,日本農芸化学会年次大会 201403
大山結香,上野茂昭,藤井智幸,伊藤淑恵,毛利哲,斎藤静香,井戸川詩織,岩元靖,塚本義弘

米粉の吸湿及び吸水挙動
日本熱物性学会,第34回日本熱物性シンポジウム 201309
藤井智幸,上野茂昭,深谷修平,斎藤美香,庄子真樹,池田正明

高圧熱水処理によるタンパク質の部分分解反応の速度論的解析
日本食品工学会,日本食品工学会 201308
趙 家慧,一井洋和,上野茂昭,藤井智幸

非加熱食品加工による農産物の機能性富化
東北大学カルチャー講座,東北大学 201301
上野茂昭

High-pressure induced generation of functional compounds in brown rice
7th International Niigata Symposium on Diet and Health,International Niigata Symposium on Diet and Health 201210
Ueno, Shigematsu, Hayashi, Fujii

Influence of osmotic and cation stresses on high-pressure inactivation of Escherichia coli
High pressure bioscience and biotechnology,Conference on High pressure bioscience and biotechnology 201210
Toshimi Hasegawa1*, Takuya Nakamura1, Mayumi Hayashi1; Miyuki Kido2, Masao Hirayama 1,3; Toshio Yamaguchi5, Akinori Iguchi1, Shigeaki Ueno4, Toru Shigematsu1, Tomoyuki Fujii

4Importance of cell-damage causing growth delay for high-pressure inactivation of Saccharomyces cerevisiae
High pressure bioscience and biotechnology,Conference on High pressure bioscience and biotechnology 201210
Masaru Nanba1*, Kazuki Nomura1, Yusuke Nasuhara1, Manabu Hayashi1, Miyuki Kido2, Mayumi Hayashi1, Akinori Iguchi1, Toru Shigematsu1, Masao Hirayama1,3, , Shigeaki Ueno4, and Tomoyuki Fujii1

Effect of high hydrostatic pressure and subsequent preservation on the antioxidant activities of agricultural products
High pressure bioscience and biotechnology,Conference on High pressure bioscience and biotechnology 201210
Toru Shigematsu1*, Kanako Nakajima1, 2, Kazuyo Inagaki1, Tomoki Kawamura1, Masaki Nakamura1, Mayumi Hayashi1, Shinnosuke Kumakura1, Akinori Iguchi1, Masao Hirayama3, Shigeaki Ueno4, and Tomoyuki Fujii

Degradation kinetics of fish gelatin in hot-compressed water
High pressure bioscience and biotechnology,Conference on High pressure bioscience and biotechnology 201210
Shigeaki UENO*, Jiahui ZHAO, Hirokazu ICHINOI and Tomoyuki FUJII

Saccharomyces cerevisiaeの圧力死滅における増殖遅延を引き起こす細胞損傷の重要性
日本農芸化学会,日本農芸化学会関東支部大会 201210
南波優1、野村一樹1、南須原悠輔1、林真名歩1、木戸みゆ紀2、林真由美1、井口晃徳1、重松亨1、平山匡男3、上野茂昭4、藤井智幸

大腸菌の高圧死滅反応に及ぼす浸透圧およびイオンストレスの影響
日本農芸化学会,日本農芸化学会関東支部大会 201210
長谷川 敏美、中村 拓哉、木戸 みゆ紀*、林 真由美、井口 晃徳、重松 亨、平山 匡男 ,**、山口 利男***、上野 茂昭****、藤井 智幸

食品素材の抗酸化活性に及ぼす高圧処理と除圧後の保存の影響
日本農芸化学会,日本農芸化学会関東支部大会 201210
重松亨1、中島加奈子1,2、稲垣和世1、川村知輝1、中村真己1、林真由美1、熊倉眞之助1、井口晃徳1、平山匡男1, 3、上野茂昭4、藤井智幸

高圧処理により誘導されるGABA生成の反応・拡散挙動
日本食品工学会,日本食品工学会2012年年次大会 201208
上野茂昭1、片山 拓己1,重松 亨2,藤井 智幸

浸透圧およびイオンストレスが大腸菌の圧力死滅挙動に及ぼす影響
日本食品工学会 ,日本食品工学会2012年年次大会 201208
長谷川敏美,中村拓哉,木戸みゆ紀1,林真由美,井口晃徳,重松亨,平山匡男2,山口利男,上野茂昭3,藤井智幸

Saccharomyces cerevisiae圧力耐性・感受性UV変異株の圧力死滅挙動の解析
日本食品工学会 ,日本食品工学会2012年年次大会 201208
南波優,野村一樹,南須原祐輔,林真名歩,木戸みゆ紀,林真由美,井口晃徳,重松亨,平山匡男2,上野茂昭3,藤井智幸

Saccharomyces cerevisiae圧力感受性変異株の遺伝子発現プロファイルの解析
日本農芸化学会,日本農芸化学会2012年年次大会 201203
108. 野村一樹,齋木朋恵,林真名歩,林真由美,木戸みゆ紀,上野茂昭,井口晃徳,重松亨,岩橋均,平山匡男,藤井智幸

圧力耐性が変化したSaccharomyces cerevisiae UV変異株の表現形質の解析
日本農芸化学会 ,日本農芸化学会2012年年次大会 201203
109. 南波優,野村一樹,南須原悠輔,林真名歩,木戸みゆ紀,林真由美,井口晃徳,重松亨,平山匡男,上野茂昭,藤井智幸

高圧処理による農産物の機能性富化
日本農芸化学会,日本農芸化学会2012年年次大会 201203
上野茂昭、林 真由美、重松 亨、藤井 智幸

高圧熱水処理によるタンパク質の部分分解反応の速度論的解析
日本農芸化学会,日本農芸化学会2012年年次大会 201203
一井 洋和、片山 拓己、上野茂昭、藤井 智幸、岩元 靖

高圧処理によるダイズGABA生成の反応工学的解析
日本農芸化学会,日本農芸化学会2012年年次大会 201203
上野茂昭1、片山 拓己1,重松 亨2,藤井 智幸1,2

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上野茂昭

研究室紹介・埼玉大学教育学部食品学研究室
日本冷凍空調学会,冷凍,97(1131):1-4 202204

日本食品標準成分表改訂
日本冷凍空調学会,冷凍,91(1066):1 201609
上野茂昭

不二製油蛋白食品つくば工場見学会
日本冷凍空調学会,冷凍,79(925):898-900 200411

Research Grants

Joint Research
2017-2017 , 乾燥果実の品質に及ぼす添加糖の影響
2016-2017 , 乾燥果実の品質に対する添加糖の影響(サンエイ糖化株式会社)
2014-2018 , 非加熱食品加工による農産物の高付加価値化および加工プロセスの最適化
Cooperative research with industry
2017-2017 , 高圧処理を用いた大麦粉の粘度制御技術の開発およびメカニズムの解明(食生活研究会, 日清製粉)
2014-2014 , 牛肉の焼き加減の非破壊計測法の開発
2012-2013 , 健康志向型植物性チーズ様食品素材の効率的発酵製造技術の開発

Research Activities

Journal Editorial Board
2019-2023 , 日本冷凍空調学会 , 冷凍誌編集委員会
2017-2019 , 日本冷凍空調学会 , 編集幹事
2013-2017 , 日本冷凍空調学会
Journal Reviewer
2023-2023 , Journal of Food Composition Analysis
2023-2023 , Food Bioproduicts Processing
2022-2023 , High Pressure Research
2022-2022 , Foods
2022-2022 , Foods
2022-2022 , International Journal of Food Property
2022-2023 , 日本調理科学会 , 日本調理科学会
2021-2021 , Journal of Food Composition and Analysis
2020-2021 , Foods
2020-2021 , Journal of Food Composition and Analysis
2020-2020 , 日本冷凍空調学会
2020-2020 , Food Science and Technology Research
2020-2020 , 十文字学園女子大学
2020-2020 , Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
2020-2020 , Foods
2020-2020 , 日本保蔵学会
2019-2019 , 日本冷凍空調学会
2019-2019 , Cryobiology , Cryobiology
2019-2020 , 日本食品工学会
2019-2020 , High Pressure Research
2019-2020 , Journal of Food Processing and Preservation
2019-2019 , Food Science and Technology Research
2018-2019 , 日本食品科学工学会
2018-2018 , The 9th Asian Conference on Refrigeration and Air-Conditioning
2017-2017 , Innovative Food Science Emerging Technology
2017-2018 , 日本冷凍空調学会
2017-2018 , Food Science Technology Research
2017-2018 , Drying Technology
2017-2017 , Critical Reviews in Food Science and Nutrition
2016-2017 , International Journal of Thermodynamics
2016-2017 , International Journal of Thermodynamics
2016-2017 , Journal of the Science of Food and Agriculture
2016-2017 , Food Science and Technology Research
2016-2017 , 農業食科工学会
2016-2017 , 日本冷凍空調学会
2015-2016 , 日本冷凍空調学会
2015-2015 , International Congress of Refrigeration 2015 , Proceedings 4pages/submission x 8 submissions
2015- , Journal of the Science of Food and Agriculture
2014-2014 , Journal of the Science of Food and Agriculture
2014-2015 , 日本冷凍空調学会
2014-2015 , Journal of the Science of Food and Agriculture
2014-2014 , Journal of Food Biochemistry
2014-2014 , 日本食品工学会
2014-2014 , 低温生物工学会誌
2013-2015 , 日本冷凍空調学会
Travelling Overseas
2022-2023 , 長期研修(Université de Strasbourg Université de Strasbourg, CNRS, IPHC UMR 7178, CAMBAP, Strasbourg, France) , Univesite de Strasbourg, France
2016-2016 , フィリピン大学ミンダナオ校 Meet the expert: A food science talk
2015-2015 , JICAモンゴル国「工学系高等教育支援事業」招聘 , モンゴル科学技術大学食品科学科学生のうち,日本へ留学予定の学生との面談および,当学科への搬入機器に関する助言を行った.
Other Research Activities
2022-2022 , 文部科学省科学研究費補助金審査員 , 70件の1次審査,15件ほどの2次審査を行った
2021-2021 , 文部科学省科学研究費補助金審査員 , 66件の1段階審査,15件の2段階審査を行った
2016-2016 , International Conference on Food for Health in Niigata 2016実行委員 , International Conference on Food for Health in Niigata 2016実行委員 , http://admedic.jp/icfhn2016/organaization.html
2016-2016 , International Conference on Food for Health in Niigata 2016 , International Conference on Food for Health in Niigata 2016にて座長を行った , http://admedic.jp/icfhn2016/organaization.html
2016-2016 , 日本冷凍空調学会年次大会 , 日本冷凍空調学会年次大会において座長を行った
2015-2015 , 日本冷凍空調学会年次大会・座長 , 日本冷凍空調学会年次大会において座長を行った
2015-2015 , International Congress of Refrigeration 2015にて座長 , International Congress of Refrigeration 2015にて座長を行った
2015-2015 , 日本冷凍空調学会年次大会オーガナイザ , 食品生物系のオーガナイザを行った
2014-2015 , 文部科学省科学研究費補助金審査員 , 文部科学省科学研究費補助金審査員 , 文部科学省科学研究費補助金審査員として食生活学分野の申請書106件の審査を行った
2014-2014 , 日本冷凍空調学会年次大会 , 座長
2014-2014 , International Conference on Food for Health in Niigata 2014 , International Conference on Food for Health in Niigata 2014実行委員 , http://www.niigata-hatsu.com/ICFHN/organaization.html
2014-2015 , 科学研究費委員会専門委員 , 科学研究費補助金の審査108件を行った
2013-2014 , 文部科学省科学研究費補助金審査員 , 文部科学省科学研究費補助金審査員として食生活学分野の申請書103件の審査を行った
2013-2015 , 埼玉大麦食品普及・食のモデル地域実行協議会 , 埼玉大麦食品普及・食のモデル地域実行協議会にオブザーバーとして参画した

Education

Thesis Guidance

2020 , Graduation Thesis Number of Students Total:3
2019 , Graduation Thesis Number of Students Total:3 , Master's Thesis Number of Students Total:1 , Researcher's Thesis Number of Students Total:3(International Students:3) , 研究生指導は,東京大学大学院修士課程(中国人),博士課程(D2アメリカ人,D3台湾人)
2018 , Graduation Thesis Number of Students Total:2 , Master's Thesis Number of Students Total:1(International Students:1) , Doctor's Thesis Number of Students Total:2(International Students:2) , 修士,博士学生は東京大学からの受託指導
2017 , Graduation Thesis Number of Students Total:4 , Master's Thesis Number of Students Total:1
2016 , Graduation Thesis Number of Students Total:3 , Master's Thesis Number of Students Total:3(International Students:2) , Doctor's Thesis Number of Students Total:1(International Students:1)
2015 , Graduation Thesis Number of Students Total:4 , Master's Thesis Number of Students Total:1 , Researcher's Thesis Number of Students Total:3(International Students:2)
2014 , Graduation Thesis Number of Students Total:3 , Researcher's Thesis Number of Students Total:4(International Students:3)

Admission of International Students

2019 , First Term:3 , Second Term:2 , 東京大学大学院より受託指導:中国人(米国大卒),D2アメリカ人,D3台湾人
2017 , First Term:2 , Second Term:2 , 東京大学大学院農学生命科学研究科
2016 , First Term:3 , Second Term:3 , 東京大学大学院より受託指導:台湾人,中国人(米国大卒),フィリピン人
2015 , First Term:4 , Second Term:4 , 東京大学大学院より台湾人,中国人x2,フィリピン人

Admission of Researchers

2014-2016 , 非加熱食品加工技術の開発 , 東京大学大学院農学生命科学研究科